Recente praktijkvoorbeelden

januari25

Recente praktijkvoorbeelden

 

 

Praktijkvoorbeelden uit 2014 tot nu toe:

 

 Neall, 18 jaar, zit in het examenjaar van VWO.

Hij wil heel graag naar de universiteit. Hij denkt voorzichtig aan Geneeskunde, maar twijfelt sterk omdat hij ook sterke technische interesse heeft. Na 3 gesprekken en ondersteund door de testen gaat hij proefstuderen bij Technische Geneeskunde EN bij Biomedische Technologie, twee combinatiestudies met heel veel van zijn voorkeurzaken erin.

 

Rik, 20 jaar

heeft de HAVO gedaan op de C.S.G. Willem van Oranje. Vervolgens ging hij naar de HR&O in Rotterdam, om HBO-Ruimtelijke Ordening en Planologie te gaan doen. Toen hij erachter kwam, dat hij er veel te maken ging krijgen met bureaucratische zaken en een overdosis wiskunde, is hij er mee gestopt. Hij heeft wel zijn propedeuse gehaald. Toen heeft hij nog een poosje Engineering gedaan, ook HBO, bij de HR&O, maar ook dat was niet zijn ding. Hij werkt nu bij de Albert Hein, als teamleider vakkenvullen. Dat werk bevalt hem wel, maar niet genoeg om daarin door te stromen. Hij wil graag weer naar school om nog een vakdiploma te gaan halen. Na de begeleiding van de Driehoek doet hij nu de HBO-opleiding voor Maritiem Officier bij de HR&O.

Lennart, 21, na HAVO twee jaar thuis.

Inmiddels werkte hij bij een JUMBO, maar wilde toch verder gaan met een opleiding. Omdat hij totaal geen idee had, zijn we gaan bespreken en onderzoeken waar zijn interesses en passies liggen. na drie bijeenkomsten en 4 afgenomen testen, staat hij nu ingeschreven op de Sportvisacademie in Gorinchem.

 

Robbert, 22 jaar, HAVO, HBO-Economie gedaan, maar het bleek al snel dat dat niet bij hem paste. Hij heeft een tijdje thuis gezeten en veel geklust, en ook gewerkt bij bedrijven in de buurt, maar zijn echte ding nog niet gevonden. Door een uitgebreid intakegesprek en diverse testen kwamen we uiteindelijk bij de Leren-Werken-Opleiding voor Hovenier. Hij staat inmiddels ingeschreven op een MBO-Groenschool in Barendrecht.

 

Marlon, 19 jaar, is vorig jaar na de HAVO naar de PABO gegaan. Inmiddels is hij er achter gekomen, dat dit voor hem niet een echt geschikte opleiding is. Hij is al een poosje niet meer naar school gegaan, heeft twee baantjes om zijn tijd nuttig te vullen en wil graag een andere HBO-opleiding gaan doen. Na een testonderzoek en diverse gesprekken (ook met ouders) heeft hij zich ingeschreven bij de HBO-opleidingen voor Commerciële Economie en voor Sportmarketing & Management (beiden bij de HR&O Rotterdam). Hij besluit dan binnenkort, na proefstuderen en nadere info met welke opleiding hij verder gaat.

 

Kevin, 22 jaar, heeft de na de MAVO en de HAVO de opleiding IVA voor autoverkoop gedaan. Hij werkt nu in een autozaak, maar denkt ook nog aan andere dingen voor in de toekomst. Na gesprekken en testonderzoek komt hij op HBO Watermanagement of in Rotterdam of in Vlissingen.

 

Verdere zaken in het afgelopen jaar:

 

Werkplekbegeleiding. Ik ben benaderd door een kantoor, waarin de communicatie kon verbeteren. Een en ander bleek na diverse gesprekken te maken te hebben met de taakopvatting van enkele werknemers. Met name al dan niet gebruik maken van sterke kanten van medewerkers bleek een punt te zijn, waardoor sommige collega’s zich niet voldoende gewaardeerd voelden. Ik heb een analyse van taken en competenties gemaakt en gepresenteerd.

 

Léonore, 22 jaar, is na de HAVO verder gegaan in Rotterdam voor de opleiding HBO Sociaal Juridische Dienstverlening, is aan het afstuderen, loopt haar eindstagen en overweegt nog verder te gaan op de Universiteit. Na onderzoek en gesprekken thuis besluit ze Rechten te gaan studeren aan de Erasmusuniversiteit in Rotterdam.

 

Frederique, 18 jaar, doet examen van de HAVO, heeft geen idee wat te gaan doen, wil graag een goed passende Hbo-opleiding, liefst niet te ver uit de buurt. Na gesprekken en onderzoek kiest ze  voorlopig HBO Facility Management, of in Rotterdam, of in Breda. Uiteindelijk hoor ik bij navraag later, dat ze heeft gekozen voor Business Studies op de HR&O in Rotterdam.

 

Dylan is na zijn VMBO-diploma naar het Scheepvaart en Transport College gegaan, had het niet naar de zin en toen is overgestapt naar het Da Vinci College in Dordrecht. Daar is hij afgehaakt en werkt nu voorlopig bij een hovenier. Dat werkt bevalt op zich wel, maar hij wil toch een beter passende opleiding gaan doen. Inmiddels heeft hij gekozen voor Sport en Bewegen , bol, niveau 4, bij Albeda College Rotterdam.

 

Ilse, die na haar VMBO doorstroomde naar MBO-2, 3 en vervolgens 4 in de richting Sociaal Cultureel Werk. Daarop is ze nu uitgekeken, ze heeft nog meer ambitie en zocht iets uitdagends in het HBO. Ze doet nu HBO-Personeelswerk op de HR&O in Rotterdam.

 

Elsbeth, die na haar VMBO doorging naar MBO-Bedrijfsadministratie is gaan doen, heeft haar BOL-4 diploma gehaald en werkt nu in de Horeca. Ze wil graag iets op HBO-niveau gaan doen. Na de begeleiding kiest ze voor Evenementorganisatie in Rotterdam.

 

Eva, die na haar VMBO-opleiding geen idee heeft wat te gaan doen. Ze is creatief, kunstzinnig en enthousiast. Na 3 keer met elkaar gesproken en getest te hebben kiest ze voor het Hout- en Meubileringscollege voor de Meubelmaakopleiding.

 

Jessie zit in de tweede van het VMBO op Kaderniveau. Ze werkt hard en is ambitieus en zou graag Gemengd / Theoretisch gaan doen. De school is daar niet voor. We doen een (onafhankelijk) intelligentie-onderzoek met de NIO-test en met dat uitslagrapport gaan we naar haar school; ze mag het komend jaar op G/T-niveau gaan starten.

 

Celine, wilde altijd graag stewardess worden, heeft MAVO-examen gedaan, is in de vakantie gaan vliegen en zag er ineens helemaal van af. Ze heeft geen idee hoe nu verder. Haar school vraagt mij haar te begeleiden naar een passende MBO-opleiding. In vrij korte tijd komen we op Schoonheidsspecialiste bij Albeda College in Rotterdam.

 

Marlies, die na haar VWO Engels gaat studeren in Utrecht, haar motivatie verloor en het niet meer weet en heel ontevreden is. Na divers gesprekken en onderzoekstesten doet ze nu met plezier de opleiidng Art, Communicatie & Design in Tilburg. Dit is een HBO-opleiding voor Vormgeving bij Fontys Hogeschool.

 

Jamey is helemaal lyrisch van sport en wil niets liever dan naar het CIOS gaan. Hij doet MAVO-examen. Hij is zich bewust van de zware toelatingstesten van de Sport- en Bewegen opleiding in Goes en zoekt een alternatief voor als het niet lukt. Na drie gesprekken en onderzoek komen we op de opleiding Sportvissen bij Wellantcollege in Gorinchem, een tweede passie van hem. Hij wist niet dat daar een opleiding voor bestond. Inmiddels volgt hij Sport en Bewegen bij Albeda in Rotterdam.

 

Geert, die op de rand van zakken en slagen staat in zijn HAVO-examenjaar; slaagt hij, wil hij naar het HBO, maar weet niet wat. Zakt hij, gaat hij MBO doen maar weet niet wat. Na gesprek en onderzoek hebben we twee opleidingen gevonden; op MBO-niveau kan het Laboratoriumtechniek zijn, op HBO wordt het. Hij slaagt net en volgt nu HBO-Chemie aan de HR&O in Rotterdam

 

Veerle doet HAVO maar heeft geen idee wat ze erna wil gaan doen. Tijdens de begeleiding kiest ze respectievelijk voor Mode en PABO. Na de vier afgenomen testen en diverse gespreken samen met moeder kiest ze voor de Jan des Bouvrieacademie in Amsterdam voor Woninginrichting.

 

Yourdan heeft veel problemen met VMBO-TL. Hij dreigt voor de tweede keer te gaan blijven zitten. Hij kant het wel, daar is iedereen van overtuigd. Via zijn school word ik benaderd om te zien wat er mis kan zijn. Het blijkt o.a. dat hij geen enkel idee heeft wat hij wil en waarvoor hij moet werken. Hij zoekt er ook steun bij. Pratend en zoekend komen we uit op het Grafisch Lyceum in Rotterdam. Hij ziet het licht, krijgt op school een “personal coach” voor een wekelijks gesprek,  gaat harder werken voor school en haalt het derde jaar en zit nu in de examenklas.

 

Louanne staat ingeschreven voor de Rockacademie. Ze is zich bewust van de zware selectie d.m.v. audities. We zoeken samen naar een mogelijk alternatief en komen op. Ze wordt helaas niet toegelaten op haar ideale opleiding maar volgt nu met plezier de Wentink Event Academy van Zadkine College in Rotterdam. Hierna gaat ze nog een keer auditie doen.

 

Sebastiaan gaat zijn examen VMBO niet halen en blijft voor de tweede keer zitten in de derde klas. Wat is er dan nog voor mogelijkheid voor hem? Hij moet van school af. We komen uit op een MBO-niveau 1 opleiding richting Groenvoorziening.

 

 

  • Posted by HansBroekhuizen
  • 1 Tags
  • 0 Comments

CATEGORIES Eerdere begeleiding

COMMENTS

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>